Ajankohtaista

Etelä-Pohjanmaan maakunnallinen vanhusneuvosto järjestäytyi

Etelä-Pohjanmaan maakunnallisen vanhusneuvoston järjestäytymiskokous pidettiin Seinäjoella 5.6.2018. Kokouksessa valittiin maakunnallisen vanhusneuvoston jäsenet ja puheenjohtajisto.

Maakunnallisen vanhusneuvoston puheenjohtajaksi valittiin Kustaa Kujala Seinäjoelta, 1. varapuheenjohtajaksi Anna-Liisa Niemi Kauhavalta ja 2. varapuheenjohtajaksi Irma Harjula Teuvalta.

Vastavalittu puheenjohtaja Kustaa Kujala pitää tärkeänä maakunnallisen vanhusneuvoston roolia yhteistyöelimenä, jossa esimerkiksi kunnallisessa vanhusneuvostossa hyväksi todettuja käytäntöjä voidaan levittää maakunnan muihinkin kuntiin. Lisäksi puheenjohtajisto toivoo, että ikäihmisten tieto ja kokemus tulisivat hyödynnetyksi myös tätä kautta.

– Olemme tilanteessa, jossa ikäihmiset on otettava huomioon yksilöinä, ei vain kohteina. Ikäihmiset tuovat mukanaan laajaa kokemusta ja tietotaitoa, jota kannustaisin hyödyntämään muun muassa päätöksenteossa, sanoo Anna-Liisa Niemi.

Maakunnallisen vanhusneuvoston toivotaan tuovan näkyvyyttä myös kuntien neuvostoissa tehtävälle työlle.

– Vanhusneuvostot ovat eläneet monissa kunnissa hiljaiseloa. Maakunnallisen neuvoston avulla voimme saada lisää näkyvyyttä kunnallisille neuvostoille. Myös kunnissa on syytä nostaa vanhusneuvostojen profiilia korkeammalle, Harjula toteaa.

Järjestäytymiskokouksessa maakunnalliseen vanhusneuvostoon valittiin 15 varsinaista jäsentä. Jokaisella nykyisen Etelä-Pohjanmaan kunnan vanhusneuvostolla sekä Isonkyrön vanhusneuvostolla on ollut mahdollisuus nimittää maakunnalliseen vanhusneuvostoon yksi varsinainen jäsen ja yksi varajäsen.

Maakuntalaki velvoittaa tulevat maakunnat asettamaan nuorisovaltuuston sekä vanhus- ja vammaisneuvostot 1.1.2020 alkaen. Etelä-Pohjanmaalla vaikuttamistoimielimiä on ryhdytty käynnistämään etuajassa. Ennakoivalla käynnistämisellä tuetaan ryhmien roolia maakunnan toiminnan suunnittelussa, valmistelussa, toteutuksessa ja seurannassa.

Kuvassa vasemmalta: Anna-Liisa Niemi, Kustaa Kujala ja Irma Harjula.

 

Lisätietoja:

 

Etelä-Pohjanmaan maakunnalliseen vanhusneuvostoon valitut jäsenet:

Kunta Varsinainen jäsen Varajäsen
Alajärvi, Lappajärvi, Vimpeli Aho Jaakko (valitaan myöhemmin)
Alavus Palomäki Sirkka-Liisa Sorila Ritva
Evijärvi Niemi Alina Puotinen  Paula
Ilmajoki Raivio Ritva Yli-Rasku Risto
Isojoki Hämäläinen Marita Penttinen Lea
Isokyrö Knuuttila Lea Loukola Eeva
Karijoki (valitaan myöhemmin) (valitaan myöhemmin)
Kauhajoki Puisto Hilkka Järviluoma Heikki
Kauhava Niemi Anna-Liisa (1. vpj.) Peltola Erkki M.
Kuortane Takanen Martti Toivola Helena
Kurikka Hämeenniemi Maire Latvala Ahti
Lapua Hyyppä Jorma Laitinen Keijo
Seinäjoki Kujala Kustaa (pj.) Ijäs Saara
Soini Määttä Pirjo Penttinen Hannu
Teuva Harjula Irma (2. vpj.) Sahakangas Leena
Ähtäri Saviniemi Marjatta Kangasaho Brita