Ajankohtaista

Uudistuksen kasvot: kotihoidon fysioterapeutti Anu Yli-Isotalo

Esittelemme juttusarjassa uuteen maakuntaan siirtyvien organisaatioiden työntekijöitä.

Moniammatillinen yhteistyö korostuu päivittäin kotihoidon fysioterapeutin työssä

Anu Yli-Isotalo on toiminut JIK ky:n kotihoidon fysioterapeuttina vuoden 2018 alusta. Yli-Isotalon lisäksi JIK ky:ssä työskentelee kolme muuta kotihoidon fysioterapeuttia.

– Aikaisemmin JIK ky:n kotiutustiimeissä on työskennellyt yksi fysioterapeutti. Vuoden alussa kotihoidon fysioterapeuttien määrää lisättiin kolmella. Nyt sekä Ilmajoelta, Kurikasta että Jurvasta ja Jalasjärveltä löytyy oma kotihoidon fysioterapeutti, kertoo Yli-Isotalo.

JIK ky:n kotihoidon fysioterapeutit tekevät keskenään paljon yhteistyötä. Yhteistyön tekeminen korostuu myös muiden alan ammattilaisten kanssa.

– Me kotihoidon fysioterapeutit toimimme yhteistyössä esimerkiksi asiakasohjausyksikön, kotiutustiimin, kotihoidon ja vuorohoidon kanssa. Lisäksi yhteistyötahoja ovat vuodeosasto, sosiaalipalvelut ja ikääntyneiden omaishoito.

Tiivis yhteistyön tekeminen eri ammattiryhmien kanssa on tärkeää, jotta asiakastilanteita pystyttäisiin viemään eteenpäin parhaalla mahdollisella tavalla. Kotihoidon fysioterapeutit arvioivat esimerkiksi yhdessä asiakasohjaajien kanssa kotihoidon palveluntarvetta.

– Kotihoidon fysioterapeuttia voi pyytää käynnille esimerkiksi uuden asiakkaan kohdalla tai jos asiakkaalla on tarvetta apuvälinekartoitukselle. Asiakkaiden kanssa harjoittelemme erilaisia arkisia asioita. Tavoitteena voi olla esimerkiksi itsenäinen siirtyminen sängystä pyörätuoliin, itsenäinen pukeutuminen/riisuutuminen tai itsenäinen ulkoilu. Ihannetilanteessa asiakas on motivoitunut ja sekä läheiset että hoitajat pystyvät osallistumaan toimintakyvyn tukemiseen.

Kotihoidon fysioterapeutin työ keskittyy pitkälti asiakkaan arjen haasteisiin. Yhdessä asiakkaan kanssa etsitään keinoja arjen haasteiden voittamiseksi. Tavoitteena on, että asiakas pärjää kotona mahdollisimman itsenäisesti niin pitkään kuin on mahdollista.

Kotihoidon fysioterapeutti Anu Yli-Isotalo (oik.)  ja asiakasohjaaja Riia Tuomisto (vas.) tekevät paljon yhteistyötä

Sosionomin tutkinto auttaa fysioterapeutin työssä

Yli-Isotalo viihtyy työssään hyvin.

– Työni on antoisaa ja opin joka päivä lisää. Hyvin helposti tulee katsottua ihmistä oman ammattinsa verhon takaa, mutta tässä työssä opettelen koko ajan katsomaan ihmistä erittäin laajasti. Harjoittelen arvioimaan ihmistä kokonaisuutena, en vain sairauden tai fyysisen toimintakyvyn viitekehyksestä.

Aikaisemmalta koulutukseltaan Yli-Isotalo on sosionomi. Koulutuksesta on ollut iso hyöty myös fysioterapeutin työtehtäviin.

– Koen, että voin hyödyntää sosionomin ammattiani nykyisessä työssäni. Pidän myös työn vaihtelevuudesta, sillä yksikään päivä ei ole samanlainen. Plussaa on se, että viimeiset vuodet ajelin 42 kilometrin työmatkaa Laihialle. Nyt työmatkani lyhentyi 9 kilometriin. Ilmajoen terveyskeskus oli myös minulle jo ennestään tuttu paikka, sillä äitini on työskennellyt täällä fysioterapeuttina 30 vuotta.

Yli-Isotalo löytää työstään myös haasteita. Laajan ja pirstaleisen työkentän hallinta vaatii taitoa.

– Kotihoidon fysioterapeutin työ on uutta JIK ky:ssä. Työnkuva kehittyykin jatkuvasti ja uusia toimintamuotoja kehitetään. Olemme tänä vuonna polkaisseet käyntiin esimerkiksi kotiutustiimin toteuttaman kotikuntoutusjakson. Kotikuntoutusjakson tavoite on lisätä hyviä kotona asumisen vuosia. Tähän pyritään ikääntyneen toimintakyvyn ja elämänlaadun parantamisella.

Haasteita työhön tuo myös tuleva SOTE-uudistus.

– Kukaan ei vielä tiedä, miten SOTE rakentuu. Silti on tärkeää luottaa tulevaan ja valmistautua muutoksiin esimerkiksi ylläpitämällä ja kehittämällä omaa ammattitaitoaan. Itse olen kuluvan vuoden aikana opiskellut SeAMK:ssa sosiaali- ja terveysalan palveluiden kehittäjäksi ja 30 opintopisteen kurssin päättötyön tein juuri kotikuntoutusjaksosta.

Vapaa-ajalla liikuntaa ja touhua lasten kanssa

Yli-Isotalolla on kaiken kaikkiaan hyvin positiivinen ote työhön. Vaikka työ on kiireistä eikä aika riitä kaikkeen, ei Yli-Isotalo halua stressata asioista liikaa.

– Ajattelen, että kiire on ja pysyy, joten mitä siitä turhia stressaamaan. Parempi rauhoittaa itseään ja todeta, että kyllä tämä tästä. Oikea asenne auttaakin jaksamaan arjessa. Pyrin miettimään, mitä minulla on enkä sitä, mitä minulta puuttuu.

Omaa työssä jaksamistaan Yli-Isotalo tukee myös liikunnalla.

– Parasta terapiaa on lenkkeily kaverin kanssa. Lisäksi olen mukana seuratyössä. Koskenkorvan Kisattarissa toimin johtokunnassa ja jumpan vetäjänä. Minulla on myös kaksi pientä lasta ja niiden kanssa touhuaminen saa myös stressin laskemaan. No joskus myös nousemaan, Yli-Isotalo naurahtaa.

 

Teksti ja kuvat: Anna Vierula