Ajankohtaista

Päivi Nerg tapasi Etelä-Pohjanmaan henkilöstöä

Maakunta- ja sote-uudistuksen projektijohtaja, alivaltiosihteeri Päivi Nerg tapasi 2.11.2018 Etelä-Pohjanmaalla sote- ja maakuntauudistusorganisaatioiden henkilöstöä. Nerg kertoi Seinäjoella järjestetyssä henkilöstön infotilaisuudessa maakunta- ja sote-uudistuksen tilanteesta sekä vastasi yleisön esittämiin kysymyksiin.

Nerg tunnisti henkilöstön turhautumisen pitkään jatkuneeseen esivalmisteluun. Nerg itse uskoo, että nyt, 15 vuoden jälkeen saadaan vihdoin ensimmäinen askel sosiaali- ja terveydenhuollon laajempien hartioiden, itsehallinnon ja demokraattisuuden eteenpäinviemiseen.

− 99,5-prosenttisesti uskon, että kyllä se sieltä tulee, hän sanoi.

Nerg pohti puheenvuorossaan sitä, miksi sote-uudistuksesta on tullut niin vaikea. Hän totesi, että kokonaisuus on teknisesti vaikea ottaen huomioon muun muassa tietosuoja-asiat, EU-oikeuden ja perustuslailliset haasteet. Lisäksi laaja yhteisymmärrys uudistuksen keinoista puuttu. Kyse on myös ikäluokkien välisestä tulonjaosta: miten saadaan luotua win-win-tilanne nykyisyyden ja tulevan välille?

Kaikki siirtyvät vanhoina työntekijöinä

Henkilöstön esittämien kysymysten yhteydessä Nerg muistutti, että kaikki siirtyvät uuteen maakuntaan liikkeenluovutuksella vanhoina työntekijöinä. Hän korostikin nykyjärjestelmän vahvuutena osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa.

− Meillä on huippu ammattilaisporukka, joka nyt miettii, että heidän työtään joku muu organisoi. Täytyy kuitenkin muistaa, että  perustyö ei häviä uudistuksen myötä mihinkään, Nerg huomautti.

Nergin lisäksi tilaisuudessa puhuivat valmistelujohtaja Asko Peltola sekä henkilöstöjärjestöjen edustajat.

Yleisö aktiivisesti mukana

Tilaisuutta oli mahdollista seurata suorana verkkolähetyksenä ja keskusteluun sai osallistua Viestiseinä-palvelun kautta. Puhujille oli lähetetty jo ennakkoon runsaasti kysymyksiä, ja tilaisuuden aikana kysymyksiä ja kommentteja esitettiin palvelun kautta vilkkaasti. Koska kaikkiin Viestiseinän kautta tulleisiin kysymyksiin ei ehditty tilaisuudessa vastata, laadittiin niihin kirjalliset vastaukset.

Vastaukset viestiseinän kysymyksiin löytyvät täältä »

Vastaukset ennakkokysymyksiin löytyvät täältä »

Muun muassa näin yleisö kommentoi:

” Uudistus on monimutkainen ja haastava uudistuksen monialaisuudesta ja laaja-alaisuudesta johtuen. Jokaista maakuntaan tulevaa tehtävää ja myös prosessia uudistetaan. Myös maakunnan johtaminen on tyystin uudentyyppistä järjestämisen ja tuotannon erottavassa maailmassa. Olemmeko valmiita? EP: rivit suoriksi, yhdessä tekemällä!”

”Osaavien ihmisten rekrytointiongelmat ovat totta. Kannustan palvelujen organisoinnissa ja työn toteuttamismuodoissa huomioimaan työntekijän luontainen kotipaikka. Kaikkea ei voi toki tehdä etänä, mutta digitalisaatio ja muut uudet liikkuvan työn muodot tehostavat ja inspiroivat ja samalla työn ja vapaa-ajan välinen tasapaino helpottuu. Edellyttää toimijoiden ennakkoluulotonta yhteistyötä, kykyä asettua toisen sijaan ja luottamusta. Ymmärrys, tai edes halu yrittää ymmärtää, eri sektoreilla toimivien ja ammattilaisten näkökulmasta tukee muutosta, meissä itsessä ammattilaisina ja meille asukkaina.”

”Ruohonjuuritason työntekijät mukaan vahvemmin. Luottamus syntyy kun informaatio kulkee ja henkilökunta pääsee mukaan vaikuttamaan.”

”Onko joku tyytyväinen nykytilanteeseen? EI. Tämä uudistus on erinomainen mahdollisuus yhdessä parantaa palveluita asiakkaalle. Tottakai vaatii suuria muutoksia jotka vaativat kultakin paljon toimintakulttuurin muutosta.”

”Toimintakulttuuri on muututtava. Sehän tässä pelottaakin! Kuvitelkaa kuinka paljon me kohtaamme tuntematonta ja epävarmaa joka päivä työssä palvelun käyttäjien kanssa – miksi tämä on meille niin vaikeaa?”

”Tulevaisuus vaatii muutoksia. Rakenteemmme ja toimintatapamme ovat valitettavasti jämähtäneet vuoteen miekka ja kirves.”

”Muutos ei ole koskaan helppoa. Uskallan sanoa, vaikka mätiä tomaatteja saattaa sadella, että julkinen sektori on monelta osin suojassa isoilta muutoksilta saanut toimia, verrattuna yksityiseen sektoriin, jossa isot rakennemuutokset ovat vuosien mittaan ravisuttaneet melkein alaa kuin alaa. Eikä siellä mikään ole pysyvää, ei yksikään työsuhde, enemmän ja vähemmän epävarmuutta. Ymmärrän kipeyden ja epävarmuuden, mutta paikalleen ei voida jäädä, kun Nergin lataamia faktoja katsotaan. Eikä tätä kyllä kukaan ole puheenvuoroissa esittänytkään. Hyviä puheenvuoroja ja hyvää keskustelua, jota selvästikin tarvitaan.”

”On helpompaa syyllistää muita ja todeta ”huono uudistus”.
Mitä jos kysyisit itseltäsi,
1) mitä teen toisin jo nyt kun muutos on väistämätön?
2) miten itse edistän muutosta?”

Näin tilaisuudessa äänestettiin:

Äänestys 1:

Näkyykö uudistus työpaikkasi arjessa ja keskusteluissa?

Vastausvaihtoehdot
Päivittäin 68,92 %
Silloin tällöin 27,03 %
Ei juuri koskaan 4,05 %

 

Äänestys 2:

Jaetaanko organisaatiossasi henkilöstölle riittävästi tietoa uudistuksesta?

Vastausvaihtoehdot
Liikaa 8,11 %
Sopivasti 51,35 %
Liian vähän 40,54 %