Ajankohtaista

Sote- ja maakuntauudistus vuodella eteenpäin – Etelä-Pohjanmaalla rohkaistaan hakemaan maakunnallisia ratkaisuja

Tiistaina 26.6.2018 tulleen tiedon mukaan sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpano siirtyy vuodella eteenpäin. Etelä-Pohjanmaan valmistelujohtaja Asko Peltola harmittelee tilannetta, mutta näkee aikataulumuutoksessa riskien lisäksi myös mahdollisuuksia.

− Uudistuksen siirtyminen turhauttaa ymmärrettävästi sekä muutoksen valmisteluhenkilöstöä että muutoksessa mukana olevien organisaatioiden henkilöstöä. Lisäksi se heikentää kansalaisten luottamusta uudistukseen ja lisää epävarmuutta. Toisaalta kriittisiin toimintoihin saadaan nyt lisää valmisteluaikaa, mikä mahdollista entistä hallitumman muutoksen, Peltola pohtii.

Peltolan mukaan nyt ei ole kuitenkaan oikea aika pysähtyä odottelemaan, sillä uudistuksen tavoitteita voidaan viedä eteenpäin myös maakunnallisin ratkaisuin.

− Kansallisia päätöksiä odoteltaessa meidän on lähdettävä hakemaan aktiivisesti omaehtoisia ratkaisuja uudistuksen tavoitteiden eteenpäin viemiseksi. Nyt on uskallettava rohkeasti tarttua uuteen.

Etelä-Pohjanmaalla maakunnallisen valmistelun jatkoaskeleita ryhdytään arvioimaan kesälomien jälkeen, kun saadaan enemmän tietoa valiokuntien näkemyksistä ja lakien eduskuntakäsittelyn aikataulusta.

 

Lisätietoja: