Ajankohtaista

Teemme lasten, nuorten ja perheiden hyvää arkea. Yhdessä. Lähellä.

Esittelyssä Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE)

Lasten ja perheiden palveluiden täytyy muuttua, jotta merkittäviin terveys- ja hyvinvointihaasteisiin voidaan vastata – tällä hetkellä palvelut, toiminta ja asiakkaiden tarpeet eivät kohtaa. Tähän haasteeseen vastaa yksi hallituksen 26 kärkihankkeesta eli lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE), jolla halutaan mullistaa nykyiset toimintatavat.

Käytännön tasolla lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa tekee omassa maakunnassamme LAPE-muutosagentti ja Etelä-Pohjanmaan LAPE-hanke. LAPE-muutosagentti Eija Ala-Toppari-Peltolan mukaan kaiken toiminnan tavoitteena on lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin parantaminen.

– Nyt tehdään merkittävää muutosta, joka on kaikkien yhteinen asia, jatkaa Etelä-Pohjanmaan LAPE-hankkeen hankekoordinaattori Satu Mäki-Fossi.

 

Satu Mäki-Fossi kertoo, että hankkeen kuulumisia päivitetään ahkerasti LAPE Etelä-Pohjanmaan Facebook-sivuille.

 

Palvelemme sinua!

– Hyvää työtä tehdään jo nyt, mutta pystymme kuitenkin vielä parempaan. Teemme yhteistyötä, verkostoidumme ja murramme vanhoja muureja. Tavoitteena on, että asiakasta ei lähetetä asiantuntijalta toiselle, vaan että työntekijä kokoaa asiakkaan ympärille tarvittavan asiantuntemuksen, syventää Ala-Toppari-Peltola.

Näin voidaan ratkaista erityisesti niitä haasteita, joissa tarvitaan useamman asiantuntijan yhteistyötä. Myös asiakas itse on vahvemmin mukana ratkaisemassa omaa tilannettaan.

– Lasten ja perheiden palveluita pitää parantaa myös niin, että perheen, arjen ja työn yhteensovittaminen on nykyistä sujuvampaa, Mäki-Fossi kuvailee.

Käytännön toimenpiteitä ovat esimerkiksi perhekeskusten perustaminen, sähköisten palvelujen kehittäminen, työpaikkojen kehittäminen perheystävällisiksi sekä perheiden tukeminen haastavissa elämäntilanteissa, kuten vanhempien erotessa.

Perhekeskukset tulevat olemaan yhteisiä kokoontumispaikkoja, joissa on koottuna lasten ja perheiden palveluja sekä yhdistysten ja seurakuntien toimintaa. Kun palveluissa on matala kynnys, perhe saa tukea oikeaan aikaan – kun ongelmat eivät ole vielä kasvaneet liian suuriksi.

 

LAPE-hanke järjestää ”Toimintakulttuurin ”tomutus” – kohti uudistuvia lasten ja perheiden palveluja kunnissa ja maakunnassa” -seminaarin 9.2.2018. Kuvassa asiaa esittelee Eija Ala-Toppari-Peltola. 

 

Innostu yhdessä kanssamme!

Etelä-Pohjanmaalla muutosta tehdään laajalla rintamalla. Mukana on eri alojen työntekijöitä, asiakkaita, kokemusasiantuntijoita ja järjestöjen edustajia.

– On ilo seurata yhteistä tekemistä ja vaikuttavaa nähdä, miten ihmiset ovat sitoutuneet muutoksen tekemiseen. Tärkeää on paitsi uudella tavalla tekeminen, myös se, mitä ihmisen pään sisällä muuttuu, koska loppujen lopuksi sieltä lähtee todellinen muutos, sanoo Mäki-Fossi.

Ala-Toppari-Peltola muistuttaa vielä, että lasten ja perheiden asia on tärkeä, ja jokainen voi tehdä jotain, sillä muutos syntyy pienistä teoista.

Molemmat toivovat vielä, että jokainen eteläpohjalalainen kertoisi mielipiteensä ja ehdotuksensa lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittämiseksi. Kerro, miten sinä parantaisit palveluja! »

 

Teksti: Miska Kaihlamäki

 

Lue lisää!

Etelä-Pohjanmaan LAPE-hanke »

Etelä-Pohjanmaan LAPE-muutosagentti »

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) »