Ajankohtaista

Vastuuvalmistelijat esittelyssä: valmistelujohtaja Asko Peltola

 

Valmistelujohtaja Asko Peltola luotsaa Framilla sijaitsevista toimitiloista käsin tällä hetkellä 14-henkistä vastuuvalmistelijoiden joukkoa. Ennen nykyiseen tehtävään siirtymistään Asko Peltola ehti toimia Etelä-Pohjanmaan liitossa maakuntajohtajana yli kymmenen vuotta. Valmistelujohtajana Peltolan tehtävänä on johtaa Etelä-Pohjanmaan maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelua.

– Käytännössä ohjaan eri alojen vastuuvalmistelijoiden työtä. Lisäksi valmistelen uudistusta ohjaavien elinten kokouksia, pidän yhteyttä eri sidosryhmiin ja osallistun monenlaisiin työryhmiin ja tapahtumiin niin Etelä-Pohjanmaalla kuin kansallisestikin. Työhöni kuuluu myös kertoa uudistuksesta eri foorumeilla, Peltola selvittää.

Peltolan mukaan on erityisen hienoa olla mukana tekemässä historiallista uudistusta, Suomen itsenäisyysajan suurinta hallintoremonttia. Hän iloitsee siitä, että uudistuksen myötä syntyy vihdoin oikea aluehallinto, jonka päättäjät valitaan suorilla vaaleilla.

Uudistuksen myötä myös maakunta-asioiden veteraani törmää jatkuvasti sellaisiin uusiin asioihin, joita on vaikea ennakoida. Valmistelujohtaja näkee valmistelutyössä mukana olevat ammattilaiset uudistuksen toteuttamisen kantavana voimana.

– Joka päivä tulee vastaan yllättäviä kysymyksiä ja pohdinnan paikkoja. Usein koen myös riittämättömyyttä, sillä kaikkea valmisteluun liittyvää tietoa ei millään ehdi omaksumaan. Onneksi meillä on valmistelutyössä mukana mahtava joukko huippuammattilaisia, joista kukin hallitsee oman sektorinsa upeasti. Kyllä Etelä-Pohjanmaalla osaamista piisaa!

Kaikki mahdollisuudet onnistuneeseen uudistukseen

Uuden maakunnan muodostumista Peltola odottaa jo innolla. Sen myöstä sote-palvelut saadaan vihdoin kootuksi laajemmille harteille.  Lisäksi pystytään ottamaan käyttöön erilaisia palvelutapoja ja samalla aluehallinnon himmelit puretaan.

– Ennen kaikkea toivon, että uusi maakunta tarjoaa asukkailleen, kaikille eteläpohjalaisille, entistä parempia palveluita ja selkeämmän hallinnon. Ja toki on hienoa päästä äänestämään maamme ensimmäisissä maakuntavaaleissa, sanoo Peltola.

Valmistelujohtaja tietää, että muutostilanteessa myös epävarmuutta on paljon, eikä kukaan uuteen maakuntaan siirtyvästä lähes 10 000 työntekijästä tiedä tarkalleen tulevia tehtäviään. Hän on kuitenkin varma siitä, että eri organisaatioiden henkilöstölle kertynyttä asiantuntemusta tarvitaan jatkossakin.

– Kunhan saamme uudistuksen palikat kootuksi, maakunta tarjoaa entistä enemmän mahdollisuuksia mielenkiintoisiin työtehtäviin ja itsensä kehittämiseen.

Peltolan mielestä muutostilanteessa on tärkeää, että uudistuksen huolista ja kipukohdista pystytään puhumaan avoimesti sekä tiedottamaan mahdollisimman kattavasti kaikesta siitä, mitä tapahtuu. Valmistelujohtaja uskoo myös vakaasti siihen, että uudistus onnistuu, kunhan tahtotila on kohdallaan.

– Meillä on kaikki mahdollisuudet ”pukata priimaa”, kunhan vain itse päätämme niin!

 

Juttusarjassa esittelemme Etelä-Pohjanmaan muutosjohtoa sekä vastuuvalmistelijoita