Blogeista poimittua

Etelä-Pohjanmaan LAPE porskuttaa eteenpäin – väliraportti valmistunut

Etelä-Pohjanmaan LAPE eli lasten ja perheiden palveluiden kehittämishanke on käynnistynyt hyvin, toimenpiteet ovat käynnissä ja hanke on kytkeytynyt tiiviisti osaksi sote- ja maakuntavalmistelua. Yli 400 toimijaa on mukana maakunnallisessa kehittämisrakenteessa ja kehittämistyössä on huomioitu vahvasti asiakaskehittäjät. Eteenpäin mennään koko maakunnan voimin!

Alkuvaiheessa työskentely on käynnistynyt nykytilan kartoittamisena. Käytännön toimintana kehittämistyö on ollut muun muassa lasten, nuorten ja perheiden monikanavaisen osallisuuden tukemista uudistuvassa palvelurakenteessa. Lapualla, Ilmajoella, Järvi-Pohjanmaalla ja Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella parhaillaan toteutettavissa piloteissa otetaan lapsivaikutusten arviointi osaksi kunnallista päätöksentekoa.

Perheystävällinen työpaikka -toimintamallia pilotoi parhaillaan Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, ja valmennusta tarjotaan yritykselle ja tulevaan maakuntaan liittyville organisaatioille kevään 2018 aikana. Mukaan on lähtemässä sosiaali- ja terveystoimesta esimiehiä Lapuan palolaitokselta, JIK ky:stä, LLKY:stä, KuusSotesta, Järvi-Pohjanmaalta, Lapualta ja Kaksineuvoisesta, Mäkelä Alu (Alajärvi), Unic-palvelut (Seinäjoki), S-Market Kivistö (Seinäjoki), Riima Consulting (Lapua) sekä Keskisen kyläkauppa (Alavus).

Nykyisillä Etelä-Pohjanmaan yhdeksällä yhteistoiminta- tai kaupunkialueella on koottu perhekeskustyöryhmät. Toimijat ovat lähteneet joko vahvistamaan nykyistä perhekeskustoimintaa tai luomaan kokonaan uutta. Toinen aluekierros on juuri saatettu valmiiksi ja huhtikuulla käynnistyvä kolmas perhekeskuskierros toteutetaan yhteistyössä sote- ja maakuntavalmistelun asiantuntijoiden kanssa.

Etelä-Pohjanmaalla on jo osittain käynnistynyt Ihmeelliset vuodet -menetelmän ryhmänhallinta- ja vanhemmuusryhmäkoulutukset. Nostona vanhemmuuden ja parisuhteen tukeen sekä eroauttamiseen liittyvästä kehittämistyöstä yhdistävät eroa työssään kohtaavat sote-, järjestö- ja seurakuntatoimijat voimansa ja järjestävät eteläpohjalaisille Eron edessä -iltoja vuoden kevään 2018 aikana. Ensimmäinen Eron edessä -ilta aiheena Vanhempien ero lasten silmin toteutuu 17.4.2018 Seinäjoella, seuraathan uutisointia. Tilaisuudet ovat avoimia myös ammattilaisille ja opiskelijoille. Lisäksi hankkeessa halutaan varmistaa matalan kynnyksen palveluiden eli mm. lapsiperheiden kotipalvelun yhdenmukaiset toimintamallit koko Etelä-Pohjanmaan alueella, ja tämä työskentely on käynnistynyt.

Erityispalvelujen kehittämistyö on heti hankkeen alkuvaiheessa huomioinut vahvasti asiakasosallisuuden. Esimerkiksi Seinäjoelle valmistuvan lastensuojeluyksikön puitteiden ja toimintojen suunnittelutyötä on toteutettu yhdessä asiakkaiden, ammattilaisten ja tutkijoiden kanssa. Perhekuntoutuksen asiakaskehittäjäryhmää parhaillaan kootaan ja ensimmäisen perheen kanssa on jo pilotoitu psykiatrian ja lastensuojelun yhteistä perhekuntoutusprosessia, josta on valmistumassa vuoden 2018 aikana myös opinnäytetyötutkimus.

Systeeminen lastensuojelu -toimintamallia pilotoidaan Etelä-Pohjanmaalla tällä hetkellä JIKkyssä ja Seinäjoella. Seuraavana vuorossa ovat KuusSote, Suupohja ja Lapua. Monitoimijainen arviointi on yksi perus- ja erityistason kantava teema, jossa eri hallinnonalojen osin päällekkäistä työtä opitaan pois ja toimijat kootaan lapsen, nuoren ja perheen ympärille. Verkoston yhteinen suunnitelma on otettu maakunnassa kokeiluun. Viidelle yhteistyöalueelle sijoittuvien kaikkein vaativinta palveluja tuottavien osaamis- ja tukikeskusten toiminnan suunnittelu on käynnistynyt ja hanke on osallistunut osaltaan tähän työhön yhteistyössä Pirkanmaan ja pääkaupunkiseudun toimijoiden kanssa.

Kiitos kaikille lasten ja perheiden palveluiden kehittämisessä mukana olleille. Tästä jatketaan – yhdessä eteenpäin!

Satu Mäki-Fossi
hankekoordinaattori
Etelä-Pohjanmaan LAPE

Laajan kokonaisuuden hahmottamiseksi on haluttu muodostaa kattava kuva tähänastisesta yhteisestä työstä ja koottu Etelä-Pohjanmaan LAPE:n väliraportti. Lue lisää »


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *