Blogeista poimittua

Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitos mukana maakuntauudistuksessa

Maakunnan tehtäviin kuuluu 1.1.2020 alkaen pelastustoimen järjestäminen. Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitos -liikelaitos on toiminut maakunnan kokoisena jo vuodesta 2004 lähtien, eli 14 vuotta. Tänä aikana Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitos on muovautunut toimivaksi kokonaisuudeksi valtakunnallisillakin mittareilla mitattuina niin operatiivisen, rakenteellisen paloehkäisyn kuin turvallisuusviestinnän osalta.

Muutos oli 1.1.2004 valtava: 30 paloasemaa ja lähes tuhat henkilöä siirrettiin yhdessä yössä samaan organisaatioon. Maakunnallinen ratkaisu osana Seinäjoen kaupungin organisaatiota on osoittautunut toimivaksi.

Valmistautuminen muutokseen oli alkanut jo huomattavasti aikaisemmin. Muutoksia oli monia ja erilaisia: useita tehtäviä, kuten hankinnat ja henkilöstöhallinto, muuttui keskitetysti hoidetuksi, minkä lisäksi henkilöstön tehtävänkuvia muuttui. Esimerkiksi kunnan palopäällikön tehtävät muuttuivat palomestarin tehtäviksi omalla paloasemalla sekä osana suurempaa organisaatiota.

Vuonna 2020 tapahtuvan sote- ja maakuntauudistuksen kynnyksellä Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksella voidaan olla levollisin mielin. Pelastuslaitoksen palveluorganisaatio on valtakunnallisen pelastuslaitosten kumppanuusverkoston mallin mukainen, jossa hallinto on toteutettu pienellä henkilömäärällä matalalla organisaatiokorkeudella. Pelastuslaitos voidaan pienin toimenpitein siirtää Seinäjoen kaupungin liikelaitoksesta maakunnan liikelaitokseksi hallintoa paisuttamatta.

Pelastuslaitoksen tuottamat palvelut niin palonehkäisyn kuin operatiivisen toiminnan kannalta tulevat säilymään yhtä hyvinä ellei parempina uudessa maakunnassa. Maakunnan asukkaiden ei tarvitse olla huolissaan turvallisuudestaan.

Petri Järvensivu
Vastuuvalmistelija, pelastuslaitos


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *