Blogeista poimittua

”Kaikki asiakaspalvelijamme ovat nyt varattuja, olkaa hyvä ja odottakaa”

Otsikon kommentti on automaatista käsin tuotettua ja hyvinkin tuttua puhetta monelle asiakaspalveluun soittaneelle. Tämä on hyvin tunteita herättävää, ja voi vähintäänkin arvata, ettei ollenkaan niin positiivista ja kannustavaa kuin voisi ymmärtää.

Perhekeskustoimintamallin tärkein ajatus on tuottaa lähipalvelujen kokonaisuus matalalla kynnyksellä ja oikea-aikaisesti kaikille lapsille, nuorille ja perheille. Yhteydenoton perhekeskukseen on oltava helppoa ja vaivatonta. Hädän hetkellä, mahdollisesti voimien äärirajoilla, apua hakeva ei voi odottaa. Ei hetkeäkään.

Järjestelmän on oltava sellainen, että kysyvälle vastataan, viipymättä. Parhaassa tapauksessa jo silloin, kun kysyvä ei vielä edes kysy. Karut tilastot lasten, nuorten ja perheiden pahoinvoinnista kertovat omaa kieltään: ei ehkä ole kysytty, osattu tai uskallettu. Toisaalta edellisen lauseen voi kääntää myös niin, että onneksi kysyttiin, edes nyt.

Kenelle me tulevaisuudessa tuotamme palveluita? Ihan tavallisille, kaikenikäisille lapsille, nuorille ja perheille. Ketkä palveluja tuottavat? Ammattilaiset, eli ne osaajat, jotka päivittäin tekevät parhaansa ennestäänkin työntäyteisen arkensa keskellä.

Perhekeskus voi tulevaisuudessa olla niin asiakkaan kuin ammattilaisenkin tukikohta, kohtaamisen ja osallisuuden yhteinen osoite. Paikka, jossa kysytään, osataan ja uskalletaan. Autetaan vahvalla ammattitaidolla, yhteistyöllä ja asiakasta osallistavalla työotteella.

Asiakas lienee oman asiansa asiantuntija, ja me työntekijät olemme valmiita vastaamaan juuri heidän tarpeisiinsa, monialaisesti ja monitoimijaisesti – ystävällisesti, mutta päättäväisesti. Toimintakulttuuri muuttuu, halusimmepa sitä tai emme. Lapsilähtöisyys, lapsivaikutusten arvioiminen ja perheiden tukeminen vanhemmuuteen sekä eroauttamisen palvelut ovat tulevaisuudessa yhteiskunnassamme niitä avaimia, joilla saamme koneiston raskasta päätä kevennettyä laadun kuitenkaan kärsimättä. Päinvastoin, yhdessä tehden raskaskin kuorma on kevyt kantaa.

Heli Mäki
hanketyöntekijä, perhekeskustoimintamalli
Etelä-Pohjanmaan LAPE-hanke


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *