Blogeista poimittua

Kiinnostava vuosi tulossa

Suomalaisia sosiaali- ja terveyspalveluita, sotea, on yritetty saada uuteen kuosiin kohta jo 15 vuoden ajan. On käynnistetty Paras-hanketta ja ehdoteltu suurkuntia. Nykyinen hallitus otti rohkean askeleen ja lähti toteuttamaan yhtäaikaista maakunta- ja soteuudistusta.

Kyse on hallintohistoriamme mittavimmasta remontista. Pidän itsekin sen tavoitteita välttämättöminä. Mutta toteutuminen ei vain ole vielä kirkossa kuulutettu.

Kansanedustajillamme on enää alle kolme kuukautta aikaa hyväksyä uudistusta koskevat lait. Maaliskuun puolivälissä eduskunta lopettaa toimintansa. Jollei lakeja ole siihen mennessä käsitelty, koko esitys raukeaa.

Tällä hetkellä lakipaketteja pohditaan eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Sieltä ne palaavat vielä uudelleen sote-valiokuntaan lopullista mietintöä varten. Ja sen jälkeen koko eduskunta pääsee äänestämään uudistuksesta.

Minun on vaikea uskoa, että tuleva eduskunta ja hallitus haluaisivat vielä jatkaa tämän asian vääntöä. Uusilla kansanedustajilla ja ministereillä on riittävästi haastetta muun muassa sosiaaliturvan uudistamisessa ja velkaantumisen lopettamisessa.

Muiden maakuntien tapaan myös Etelä-Pohjanmaalla on tehty valtavasti valmisteluja uuden maakunnan eteen. Pitkittyneet aikataulut ovat hämmentäneet kaikkia työssä mukana olevia. Kehittämishenki on kuitenkin säilynyt hyvänä, ja kohti parempaa ponnistellaan yhdessä.

Olenkin luottavainen, että järki voittaa. Maailma ei tule valmiiksi tällä eduskuntakaudella, eikä seuraavillakaan. Tärkeintä on saada edes jonkinlaiset raamit tuleville sote-palveluille, muuten meno äityy vallan villiksi. Korjauksia voi ja pitääkin tehdä, kun tarvetta ilmenee.

Menneeseen vuoteen sisältyy monenlaisia tunteita. Iloa edistymisestä, huolta yhteistyöhalusta, turhautumista asioiden venymisestä, riittämättömyyttä asioiden monimutkaisuuden edessä, kiitollisuutta eri osapuolten kärsivällisyydestä.

Jouluna onneksi saamme kaikki vetää vähän henkeä. Keskittyä lähimpiimme ja kerätä voimia tulevaan. Muistakaamme, että tätä uudistusta tekevät eteläpohjalaiset itselleen – sekä nykyiselle että tuleville asukkailleen. Ihmiset ihmisille.

Joulupukilta en lahjoja toivo. Mutta kaikille meille sadoille valmistelussa mukana oleville päättäjille ja työntekijöille toivon joulun sanomaan sisältyvää hyvää tahtoa. Mikä tahansa uudistus onnistuu, kunhan yhteistä tahtoa riittää.

Joulurauhaa ja innostavaa alkavaa vuotta 2019!

 

Asko Peltola
Valmistelujohtaja


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *