Blogeista poimittua

Kyläluutana

Oma työni sote- ja maakuntavalmistelussa liittyy monilta osin asukkaiden ja asiakkaiden osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Etelä-Pohjanmaalla hyväksyttiin viime vuoden marraskuussa osallisuusohjelma valmisteluajalle. Siinä keskeisiksi teemoiksi nostettiin tiedottaminen, kuuleminen ja kohtaaminen. Olen viime viikkojen aikana kulkenut kyläluutana ympäri maakuntaa ja saanut käytännössä tehdä näitä kaikkia!

Pääsiäisen jälkeen tarjoiltiin sote-kropsua Seinäjoen Apila-kirjastossa. Paikalla oli pitkälti yli sata eteläpohjalaista, ja verkon kautta seuraajia oli useita satoja. Keskustelu oli vilkasta, ja alustajille tuli hyviä kysymyksiä. Erityisesti terveyspalveluiden saatavuus ja valinnanvapaus puhututtivat. Vaikka sote-uudistus on uutisissa joka päivä, tuntuu siltä, että konkreettinen ja käytännönläheinen tieto puuttuu. Tietoa tarvitaan siitä, mitä uudistus juuri minulle merkitsee.

Samalla viikolla tavattiin Tulevaisuuden kylä -tapahtumissa kyläyhdistysten väkeä Ilmajoella ja Kauhajoella. Laaja toimijaverkosto oli tehnyt upeaa työtä järjestelyissä! Ilmajoella väkeä oli paikalla noin 60 henkilöä ja Kauhajoella nelisenkymmentä. Seuraavaksi tapahtumat rantautuvat Kauhavalle ja Alavudelle. Olin mukana työpajassa, jossa pohdittiin sote-muutoksen ja digitalisaation mahdollisuuksia ja uhkia kylien asukkaiden näkökulmasta. Näissäkin tapaamisissa esille tuli se, miten epämääräinen ”möykky” sote-uudistus on. Eräs osallistuja totesi, ettei hän osaa edes arvioida mahdollisuuksia ja uhkia, koska ei tiedä asiasta tarpeeksi.

Mielenkiintoisia keskusteluja käytiin myös digitalisaatioon ja digitaalisiin palveluihin liittyen. Osa osallistujista suhtautui hyvinkin positiivisesti ja näki teknologian mahdollisuutena. Toisaalta taas digi nähtiin uhkana. Erityisesti pohdittiin sitä, miten käy ihmiskontaktien, jos palvelut siirtyvät yhä enemmän verkkoon. Moni oli huolissaan ikäihmisten pärjäämisestä teknistyvässä maailmassa. Hyviä huomioita – etenkin, kun sote-uudistuksessa ladataan paljon odotuksia digitaalisiin palveluihin.

Viime viikkoihin on sisältynyt myös tietoiskuja sote-yrittäjille, osastonhoitajille ja eläkeläisille. On hyvä välillä jalkautua ihmisten pariin, antaa tietoa sekä saada sitä. Olen itse jäänyt pohtimaan juuri tiedottamista. Miten me voisimme vielä paremmin tukea sitä, että eteläpohjalaiset saisivat ymmärrettävää tietoa sote- ja maakuntauudistuksesta? Tämän pohdintaa jatkamme varmasti valmisteluorganisaatiossa.

Kohtaamiset erilaisten ihmisten kanssa ovat tärkeitä. Kyläluutana kannattaa siis jatkaa!

 

Minna Laitila
SOTE-tuotannon ja  osallisuuden vastuuvalmistelija


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *