Blogeista poimittua

Maali lähenee, vaalit tulossa

Maakunta- ja sote-uudistuksen toteutuminen on yhä todennäköisempää. Vielä viime syksynä epäilyjä vilisi ilmassa. Kesällä myönnetty vuoden lisäaika oli omiaan kasvattamaan spekulaatioita – mutta valmistelun kannalta tuo päätös oli ehdottomasti tarpeen.

Hallitus kykeni onneksi ripeästi paikkaamaan valinnanvapauslain pahimpia kipukohtia, ja historiallinen lakipaketti pääsee näillä näkymin eduskunnan käsittelyyn maaliskuun alussa. Keskeiset ministerit ovat selkeästi ilmaisseet tahtonsa uudistuksen läpivientiin.

Varsin sopivan odotusajan eli yhdeksän kuukauden kuluttua meillä on Suomen ensimmäiset maakuntavaalit. Alkuperäisen aikataulun mukaan ne piti pitää juuri olleiden presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä. Koska niissä ei tarvittu toista kierrosta, rahaa säästyi sopivasti maakuntavaalien järjestämiseen. Niihinkään ei tarvita ylimääräisiä euroja.

Nyt on viimeistään aika ryhtyä aidosti puhumaan maakuntavaalien tärkeydestä. Lokakuun lopulla valittavat valtuutetut ovat haastavan tehtävän edessä. Miten tehdä päätöksiä organisaatiossa, jonka vuosimenot ovat 750 miljoonan euron luokkaa ja jolla on lähes 10 000 työntekijää?

Paitsi innokkaita ja päteviä ehdokkaita tarvitsemme myös aktiivisia äänestäjiä. Etelä-Pohjanmaan tuleekin asettaa tavoitteekseen olla maakunta, jossa äänestysprosentti on maan paras. On saatava joka iikka uurnille. Tässä riittää tehtävää meille jokaiselle.

*****

Uudistusta koskevat lait on määrä hyväksyä eduskunnassa kevätistuntokauden aikana. Uskon näin tapahtuvan. Viimeistään juhannuksen tienoilla saamme siirtyä esivalmistelusta varsinaiseen täytäntöönpanoon. Vauhtia kasvatetaan silloin ainakin yhdellä pykälällä.

Ennen kuin suorilla vaaleilla valitut valtuutetut aloittavat työnsä ensi vuoden alussa, uuden maakunnan valmistelua vie eteenpäin väliaikainen valmistelutoimielin eli VATE. Se on kokoontunut jo viime kesästä lähtien epävirallisesti, mutta lakisääteinen toimivalta sillä on ensi kesästä tämän vuoden loppuun asti. VATEn tehtävänä on muun muassa valmistella ensi vuoden taloutta ja huolehtia maakuntavaalien järjestämisestä.

Uusi maakunta ei kuitenkaan voi valmistua ilman poliittista ohjausta. Koko valmistelun ajan Etelä-Pohjanmaalla on toiminut puolueiden yhteisellä sopimuksella muodostettu SOTEMAKU-johtoryhmä. Sen tehtävänä on johtaa poliittista harkintaa edellyttävien asioiden valmistelua ja hakea maakunnan yhteisiä ratkaisuja.

Suomen historian suurin hallintoremontti menee junan lailla eteenpäin. Uskon vaunujen pysyvän kiskoilla. Vuoden 2020 alussa ei kuitenkaan olla vielä pääteasemalla, vaan matka jatkuu. Uusi maakunta ei ole eikä varmaan koskaan tulekaan lopullisesti valmiiksi. Parannettavaa piisaa aina.

Oleellista on, että rakennamme uutta Etelä-Pohjanmaata asukkaittemme näkökulmasta entistä ehommaksi. Sotessa tavoitteena ovat paremmat palvelut toimivammin järjestettyinä. Maakunnallisen hallinnon puolella 28 ”himmeliä” koostetaan yhdeksi kokonaisuudeksi.

Joskus tuntuu, että olen jo kyllästymiseen asti saarnannut maakunnallisen yhteistyön tärkeydestä. Mutta siinäkään olemme tuskin koskaan lopullisesti valmiita. Mitä paremmin rakennamme keskinäistä luottamusta ja siltoja eri toimijoiden välille, sitä elinvoimaisemman Etelä-Pohjanmaan saamme aikaiseksi.

Ja sen me totisesti ansaitsemme. Eikö niin?

 

 

Asko Peltola
Valmistelujohtaja

 

Yhteinen Etelä-Pohjanmaa -uutiskirjeen pääkirjoitus


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *