Blogeista poimittua

Onnahdellen mutta määrätietoisen varmasti

Näinkin voisi kuvata maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelua niin valtakunnallisesti kuin meillä Etelä-Pohjanmaalla.

Viime kuukausina olen saanut usein kuulla kysymyksen: ”No, tuleeko se sote?”. Minulla on siihen vakiovastaus: varmasti tulee – aikataulua vain en pysty ihan tarkkaan kertomaan.

Kyse on historiallisen suuresta mutta samalla välttämättömästä muutoksesta. Meidän pitää uskaltaa katsoa 10–20 vuoden päähän, lastemme tulevaisuuteen.

Etelä-Pohjanmaalla uudistusta on monissa asioissa viety niin pitkälle kuin ilman lopullisia lakeja on mahdollista. Mielellämme pistäisimme jo isompaa vaihdetta koneistoomme.

Ei täällä silti tumput suorina olla seisty. Sote-puolella alkoi juuri eteläpohjalaisten terveyskeskusten kilpailukykyä vahvistava hanke. Lasten ja perheiden sekä ikäihmisten palveluissa yhteisten käytäntöjen kehittäminen on jatkunut koko ajan LAPE- ja I&O-hankkeiden kautta. Kasvupalveluja testaava allianssimalli käynnistyy ensi vuoden alussa.

Ilahduttava uutinen oli eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan lakipaketteja koskevien mietintöjen valmistuminen. Sote-asiantuntijoiden mukaan sieltä ei sinänsä löytynyt mitään mullistavaa, muokatut kohdat oli pitkälle jo ennakoitu. Tärkeää on kuitenkin, että valiokunnan perusteellinen työ antaa hyvän pohjan perustuslakivaliokunnan käsittelylle.

Maakuntavaalit siirtyvät syksyyn. Haasteellisinta se lienee ehdokkaille ja puolueiden vaalikoneistoille. Uusi Etelä-Pohjanmaa sinänsä kyllä ehditään saada lyöntiin, vaikka maakuntavaltuustot aloittavatkin vasta ensi vuoden lopulla.

Seuraavat vaalit järjestetään jo kevään 2021 kuntavaalien yhteydessä. Lyhyeksi jäävää valtuustokautta harmittelevia lohdutan toteamalla, että puolentoista vuoden aikana tehdään ne tärkeimmät päätökset. Juuri tuolle jaksolle sijoittuvat tulevan maakunnan strategioiden vahvistaminen ja johtajien pestaaminen – ja paljon muuta.

Näin joulun lähestyessä uskallan vielä esittää kaikille meille eteläpohjalaisille yhteisen toiveen. Suunnataan yhdessä katsetta tulevaisuuteen. Ei jäädä odottelemaan joka asiassa valtion ohjeita. Jo nyt voimme parantaa asioita ja vahvistaa yhteistyötä. Turvataan hyviksi havaittujen kehittämistoimien jatkuminen.

Se on parasta, mitä voimme tehdä maakuntamme tulevaisuuden hyväksi.

 

Asko Peltola
Valmistelujohtaja


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *