Blogeista poimittua

Sutii ja kuopii ‑ maakunta valmiina uudistuksiin

Etelä-Pohjanmaan maakunta- ja sote-uudistusvalmistelua jatketaan valtakunnallisia linjauksia odotellessa. Uudistuksen lykkääntyessä vuodella sekä kesällä 2017 että kesällä 2018, voidaan todeta, että nyt käynnissä on esivalmistelun kolmas vaihe.

Etelä-Pohjanmaalla valmistelun asentoa maakuntapalveluiden puolella on hivenen tarkistettu syyskaudelle 2018. Valmistelussa keskitytään uudistuksen sisältöjen eteenpäin viemiseen hallitusohjelman mukaisesti, mutta yhtä aktiivisesti panostetaan kehittämis- ja uudistustoimiin jo nykyrakentein ja nykyisen lainsäädännön puitteissa. Nähdään, että uudistustavoitteille on eduksi, että asioita lähdetään toteuttamaan jo ennakoiden, askeltaen kohti isompaa maalia. Toisaalta halutaan myös varautua tilanteeseen, jossa uudistus ei etenisi hallitusohjelman mukaisesti.

Mitä nämä valmistelussa olevat toimenpiteet sitten ovat? Kasvupalvelu-uudistusta valmistellaan täyttä häkää. Käytännössä kasvupalvelu-uudistus kokoaa yhteen valtion tarjoamat yritys- ja työllisyyspalvelut. Kasvupalveluita uudistetaan laajoilla piloteilla, joilla testataan uudenlaista asiakaspalvelua. Uudistusta ja pilottikokeiluja viedään eteenpäin joka tapauksessa työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan uudistuksena.

Osana maakuntauudistusta on viritetty keskustelua kuntien ja maakunnan välisestä elinkeinoyhteistyöstä. Kunnat ja maakuntavalmistelu ovat pohtineet erilaisia malleja, joilla asiakas saisi mahdollisimman joustavaa ja kokonaisvaltaista palvelua. On tilanne ja aikataulu mikä hyvänsä uudistusrintamalla, on tunnistettu tarve tiivistää kuntien ja maakunnallisten elinkeinopalveluiden yhteistyötä ja rakentaa selkeämpiä palvelupolkuja jo nyt.

Maakunnan ennakointi- ja tulevaisuustyötä päivitetään versioon 2.0. Maakunnassa on olemassa tulevaisuustyötä luotaava tulevaisuustyöryhmä, ja sopimus tämän toiminnasta päättyy kuluvan vuoden lopussa. On ilmeistä, että nykymuotoinen toimintamalli ei vastaa ennakoinnille tänä päivänä asetettuja odotuksia eikä riittävästi kiinnity konkreettiseen tekemiseen. Tästä tulemme kuulemaan syksyn mittaan lisää.

Maatalouspalveluiden uudistaminen osana maakuntauudistusta on Etelä-Pohjanmaalla edennyt hyvin viljelijätukien ja tukivalvonnan osalta. Toimintamallit ovat pääosin valmiina. Valmistelussa olevaa alkutuotannon valvontojen toimintamallia voidaan toimintatapana kokeilla, testata ja ottaa käyttöön jo nykylainsäädännön ja nykyrakenteiden puitteissa. Lomituspalvelujen osalta valmistelu odottaa edelleen lainsäädäntöesityksiä ja valtakunnallisia linjauksia.

Edellä on mainittu muutamia esimerkkejä, joita valmistellaan − eteni uudistus sitten missä aikataulussa tai asennossa tahansa. Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu on niin laaja kokonaisuus, että siitä löytyy osasia, joissa lisäaikaa kiitellään, sekä sellaisia kokonaisuuksia, joissa valmiudet kaasun polkaisulle ovat olleet hyvät jo kauan.

 

Heli Seppelvirta
muutosjohtaja


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *