Osallistu

Sosiaalinen media

Voit osallistua uudistuksen maakunnallista valmistelua koskevaan keskusteluun Yhteinen Etelä-Pohjanmaa -sivustolla Facebookissa »

Facebookista löytyvät myös Etelä-Pohjanmaan LAPE-hanke sekä I&O-hanke.

Twitterissä keskustelua Etelä-Pohjanmaan maakuntauudistuksesta käydään hashtagilla #uusiEP.

Vaikuta lasten ja perheiden palveluihin!

Suomen hallituksen yksi kärkihankkeista on Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma, joka liittyy tiiviisti sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen. Etelä-Pohjanmaalla Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan sekä sote-uudistukseen liittyy lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kehittäminen eri toimijoiden yhteistyönä. Mielipiteitä ja ehdotuksia lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittämiseksi kerätään nyt maakuntamme asukkailta oheisella kyselyllä »

Kysy meiltä!

Kysy, kerro ja ota kantaa oheisella lomakkeella. Etelä-Pohjanmaan maakuntauudistuksen asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi tällä sivulla tai suoraan sähköpostitse, jos jätät yhteystietosi.


Vastauksia

Ohessa vastauksia aiemmin tulleisiin kysymyksiin.

Mitä palvelusetelit tarkoittavat asiakkaan näkökulmasta?

Palveluseteli on kunnan tai kuntayhtymän (tulevaisuudessa maakunnan) myöntämä sitoumus maksaa palveluntuottajan tuottamasta palvelusta ennalta määrätty kustannus, joka on yhtä kuin palvelusetelin arvo. Palveluseteli on yksi tapa järjestää sosiaali- ja terveyspalveluita, joten se ei voi kokonaan korvata kunnallista palveluntuotantoa, vaan täydentää niitä. Palvelusetelillä  järjestettäviä palveluita voivat olla mm. kotipalvelu, kotihoito, asumispalvelut ja kuntoutus (esim. fysioterapia).

Palvelusetelin arvo voi kattaa ostetun palvelun kokonaan tai osittain, jolloin asiakas maksaa palveluntuottajalle omavastuuosuuden. Esimerkiksi jos palveluntuottaja on määrittänyt hoivakodin vuorokausihinnaksi 100 € ja kunta on määrittänyt kyseisen palvelusetelin arvoksi 80 €, asiakas maksaa palveluntuottajalle erotuksen eli 20 €.

Jos palvelu on lain mukaan asiakkaalle maksutonta, sen tulee olla maksutonta myös palvelusetelillä. Sote-uudistuksen edetessä asiakassetelit tulevat korvaamaan palvelusetelit. Asiakassetelillä järjestettävissä palveluissa asiakkaan ei tarvitse maksaa enää edellä mainittua erotusta palveluntuottajalle, vaan palveluntuottaja voi laskuttaa palvelustaan maakunnalta ainoastaan asiakassetelin arvoksi määrätyn summan.

Vastuuvalmistelija Tanja Penninkangas
SOTE-tuotanto (sote-yhtiöt, suoranvalinnan yhtiö, sote-keskukset, asiakasseteliyhtiö ja Kuusiolinna)
Etelä-Pohjanmaan SOTE- ja maakuntauudistus

 

Mistä löydän tietoa maakuntauudistuksesta?

www.alueuudistus.fi-sivustolta löytyy kattavasti valtakunnallista tietoa maakuntauudistuksesta. Sivustolla voi tutustua muun muassa uudistuksen taustalla oleviin hallituksen linjauksiin, uudistusta valmisteleviin valtakunnallisiin työryhmiin sekä uudistuksen taustaselvityksiin.

Maakunnallista tietoa uudistuksesta ja sen valmistelusta on koottu näille verkkosivuille. Jos et löydä etsimääsi, voit ottaa yhteyttä sivuston yhteystiedoissa mainittuihin henkilöihin tai jättää kysymyksen tai yhteydenottopyynnön oheisella verkkolomakkeella.

Twitterissä keskustelua Etelä-Pohjanmaan maakuntauudistuksesta käydään hashtagilla #uusiEP.

 

Millä aikataululla maakuntauudistus toteutetaan?

Maan hallitus päätti neuvottelussaan 5.7.2017 jatkaa sote- ja maakuntauudistusta siten, että uudistus tulee voimaan 1.1.2020 alkaen.

Maakuntavaalit järjestetään lokakuussa 2018. Uuden maakuntavaltuustot ja maakunnat järjestäytyvät vuoden 2019 alusta. Järjestämisvastuu siirtyy maakunnille 1.1.2010 alkaen.

Tutustu aikatauluun kaaviokuvana.

 

Miten voin vaikuttaa maakuntauudistukseen?

Maakunnallisten uudistusta ohjaavien työryhmien työskentelyä voi seurata näiltä verkkosivuilta. Yhteystiedoissa mainittuihin henkilöihin voi tarvittaessa olla yhteydessä joko suoraan tai jättämällä kysymyksiä tai muuta palautetta yllä olevalla verkkolomakkeella. Tarvittaessa ohjamme yhteydenottopyyntösi uudistuksessa mukana olevien organisaatioiden asiantuntijoille.

 

Mitä mahdollisuuksia sote- ja maakuntauudistuksella on vaikuttaa kuntien ja yhteistoiminta-alueiden nykyiseen toimintaan?

Etelä-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa huomioidaan koko maakunnan palvelut. Tällä hetkellä eletään kuitenkin yhteisen maakunnan valmisteluvaihetta ja alueen kunnat, kaupungit ja yhteistoiminta-alueet toimivat itsenäisesti ja tekevät kuntien ja kuntayhtymien itsehallintoon perustuvia ratkaisuja.